Je piercings schoonmaken en verzorgen met een zoutoplossing

Naast water, is een (warme) zoutoplossing ook een geschikt middel om je genezen piercing schoon te maken en te verzorgen. Je kunt het product zelf maken (goedkoper) of aankopen bij Inksane. In deze blogpost leggen we uit waarom een zoutoplossing goed is voor je piercings. Daarbovenop geven we je ook allerhande tips en informatie mee over hoe je een zoutoplossing zelf kunt maken en bewaren.

Waarom zou je je piercing met zout reinigen?

Let op, het gaat hier enkel om piercings die al genezen zijn! Een verse piercing is een open wonde en geneest het best als je het laat rusten, samen met goede basishygiëne zodat er geen restjes (shampoo, crème, haarlak, make-up) blijven hangen. Daardoor zou de piercing kunnen ontsteken. Het kan voorkomen dat er rond het wondje van de piercing korstjes vormen desondanks een goede hygiëne. Om die onzuiverheden en korstjes weg te krijgen, kan je stromend water of een steriele saline oplossing (Neilmed) gebruiken. Was eerst je handen vooraleer je de piercing aanraakt. Zo houd je de bacteriën buiten. Denk je dat je misschien een infectie hebt maar je weet het niet zeker? Gebruik zeker geen zoutoplossing maar contacteer in eerste instantie onze shop en wij kijken samen voor een oplossing.

Waarom is zoutoplossing wel goed voor een genezen piercing? De mens (en dier) heeft van nature een zoutopslag onder de huid. Je vroeg het jezelf misschien al eens af waarom tranen zo zoutig smaken? Wel, traanvocht zijn mineralen die grotendeels vrijkomen uit die zoutopslag! Wanneer de huid een ontsteking of beschadiging detecteert, klontert dat onderhuidse zout samen. Daardoor ontstaat er een activatie van macrofagen. Macrofagen zijn witte bloedlichamen die bacteriën vernietigen en infecties helpen te bestrijden. De zoutoplossing zorgt voor de stimulatie van de werking van de macrofagen. Gek, toch?

Zeezout ligt het dichtste bij het eigen lichaamsvocht (plasma) en helpt infecties te bestrijden. Het helpt korstjes en afvalstoffen te verwijderen zonder wonden te maken. Een zoutoplossing zorgt niet voor irritaties en is geschikt voor een gevoelige huid. Zowel water als de zoutoplossing droogt de wond niet uit en een warme (zout)oplossing stimuleert bovendien de doorbloeding. Dat zorgt voor een bevorderende herstel en reiniging. Gebruik de zoutoplossing maximum tweemaal per dag. Mocht je het meer gebruiken, kan de wond wel uitdrogen. Water mag je zoveel gebruiken zoals je wilt.

Hoe maak je zelf een zoutoplossing voor je piercing?

Simpel! Je hebt twee zaken nodig om een zoutoplossing te maken: 250 milliliter water (een koffiekop) en een halve theelepel zout. De instructies zijn als volgt:

 • Strooi het zout (2,5 gram) in het kopje
 • Voeg 25 centiliter heet water (niet kokend!) toe en roer goed of voeg koud water toe en steek het voor 1 minuut in de magnetron, daarna roer je het mengsel goed door tot het volledig opgelost is
 • Wacht enkele minuten totdat de oplossing een ideale en aangename temperatuur heeft
 • Neem een kompres of watje/wattenstaafje en dop het in de oplossing (mag niet doorweekt zijn), ga vervolgens voorzichtig rond de piercing en verwijder overtollige restjes en korstjes
 • Zorg dat er na de behandeling geen zoutrestjes meer overblijven door met een nieuw vochtig watje(staafje) of kompres nog eens voorzichtig rondom de piercing te gaan

Wat kan er fout lopen?

Doordat je een watje/wattenstaafje of kompres gebruikt is er een kans dat je bijkomende wondjes maakt. Als de piercing niet voldoende gereinigd is en er blijven zoutrestjes achter, kan dit voor infecties zorgen.

Hoe maak je zelf een zeezout bad voor je piercing?

Je kunt ook je piercing laten weken in een zeezout bad. Voor deze techniek zijn er andere instructies:

 • Strooi het zout (2,5 gram) in het kopje
 • Voeg 25 centiliter heet water (niet kokend!) toe en roer goed of voeg koud water toe en steek het voor 1 minuut in de magnetron, daarna roer je het mengsel goed door tot het volledig opgelost is
 • Wacht enkele minuten totdat de oplossing een ideale en aangename temperatuur heeft
 • Het is nu tijd om je piercing schoon te maken. Hang je piercing 2 tot 3 minuten in het zeezout bad en draai het juweeltje erna een aantal keer voorzichtig rond
 • Het is belangrijk om de piercing erna goed te reinigen, neem een proper glas met lauw water en doe hier hetzelfde voor 2 à 3 minuten, zo ben je zeker dat er geen zoutrestjes meer overblijven
 • Om zeker te zijn, kan je de piercing tweemaal reinigen met lauw water!

Welk zout heb je nodig om je piercing te verzorgen?

Niet elk type zout is even effectief. Om als voorbeeld te nemen is keukenzout geen goed type om te gebruiken omdat er nog andere ingrediënten worden toegevoegd zoals jodium en antiklontermiddel. Het is belangrijk om zout aan te kopen dat zo onbewerkt/puur mogelijk is zonder toevoegingen zoals parfum of kleuring want dat kan irriterend werken. Je hebt twee soorten zout die een goed alternatief zijn: onbewerkt zeezout en mineraal zout.

Hoe moet je steriele zoutoplossing voor piercings bewaren?

Giet de inhoud van het kopje (of kopjes) in een fles die je kunt afsluiten. Bewaar de fles zo snel en koel mogelijk in de koelkast. De inhoud is maximum 7 dagen houdbaar. Gebruik voor elke verzorgingsbeurt een nieuw watje/wattenstaafje of kompres.

Waar kan je een zoutoplossing kopen?

Het is altijd beter dat je een zoutoplossing aankoopt in de plaats van zelf eentje te maken. Zo heb je de juiste samenstelling en krijg je de juiste instructies mee. Wij verkopen in de shop geen zoutoplossingen. Wat we wel verkopen in onze shop en webshop is Neilmed, een steriele saline oplossing. Neilmed is een sterk schoonmaakmiddel voor piercings en heeft een gepatenteerde spuitbus die ervoor zorgt dat de inhoud steriel blijft. Neilmed brengt de PH waarde van het lichaam meer in balans zodat de genezing vlotter gaat. Het is aanbevolen om het middel niet meer dan tweemaal per dag te gebruiken. Als je het teveel gebruikt, zal de huid rondom de piercing gaan uitdrogen. Wij raden het product Neilmed aan omdat je met de spray rechtstreeks op de piercing kunt spuiten door de fijne nevel van het product. Zo hoef je geen wattenstaafje te gebruiken en voorkom je verdere wondjes. Association of Professional Piercers (APP) in de Benelux beveelt deze piercing spray aan. Neilmed is ook aan te kopen in de apotheker.

Wil je Neilmed aankopen? Kijk gerust op onze webshop naar het aanbod of kom eens langs. Je kunt een afspraak maken met de onderstaande button. Wij kijken alvast uit naar je komst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch