Wat zijn de schadelijke soorten piercingsmaterialen?

Je sieraad en/of lichaamsdeel waar de piercing is geplaatst verkleurt? De piercing infecteert of je krijgt een allergische reactie? Het is je misschien al eens overkomen. Dit kan veel oorzaken hebben. Eén van de oorzaken is het (slechte) materiaal van de piercing. Kom in deze post te weten welke schadelijke soorten piercingsmaterialen er zijn en welke nadelen ze hebben!

Piercings met nikkel

Nikkel is een overgangsmetaal dat in allerlei voorwerpen voorkomt. De meest voorkomende voorwerpen zijn juwelen, kleding, brilmonturen, euromunten en andere zaken zoals deurknoppen. Inksane verkoopt geen juwelen met nikkel in en we raden dit ook sterk af. De reden waarom we dit afraden is omdat nikkel irriterend is voor de huid. Daarnaast zijn er velen allergisch aan nikkel.

Nikkelallergie is één van de meest voorkomende allergieën. 10% van de vrouwen hebben hier last van. Je krijgt een allergische reactie op de plaatsen waar je huid in contact kwam met nikkel-bevattende voorwerpen. De symptomen voor een nikkelallergie zijn duidelijk en makkelijk te herkennen. Zo heb je in de meeste gevallen rode jeukende uitslag (eczeem). Na een tijdje kan de huid rondom de piercing schilferen (dode cellen die vrijkomen). Soms zijn er blaasjes te zien en het kan vochtig zijn. De symptomen gaan na een tijdje over en je kunt perfect symptoomvrij leven als je nikkel vermijdt. Als je niet zeker weet of je een nikkelallergie hebt, kan je bij de huisarts een huidplaktest/allergietest (plakproefonderzoek, patch-test) afleggen.

Messing (geelkoper), koperen en zilveren piercings

Deze materialen worden gemaakt om (goedkope) sieraden te maken. Het is zoals goud goed te bewerken waardoor er een ruim aanbod van ontwerpen is. Maar, deze stoffen zijn niet edel en reageren wel op zuurstof. Er komen daardoor mogelijke schadelijke stoffen vrij.

Zilver is het meest gebruikte materiaal in sieraden. In het algemeen een goed materiaal voor piercingjuwelen maar niet voor pas gezette piercings. Het lijkt op titanium maar er is een groot verschil. Zilver is geen goedgekeurd materiaal bij verse piercings en titanium wel. Zilver oxideert bij contact met vocht (wondvocht, bloed,…) en kan hierdoor zwart verkleuren. Bij een verse piercing kan dit de huid ook zwart kleuren. Vaak is die verkleuring permanent. Dat heet men een angoria of zilver tattoo. Zilver is ook heel erg flexibel en kan dus makkelijk vervormen. Hierdoor is zilver bijna onmogelijk glad en krasvrij te krijgen. In krasjes kruipen bacteriën en dat zorgt voor ontstekingen.

Plated/coated piercings

Ook wel verhulde piercings genoemd. Een goed voorbeeld is de ‘gold plated’ piercing. De basis van een plated piercing bestaat uit een materiaal met enkel aan de buitenkant een klein laagje (kleur of glans) op. Na een tijdje slijt de buitenste laag af. De vraag is alleen wanneer. Als het afgaat op de huid, kan dat er lelijk uitzien. Je weet niet altijd van wat het materiaal en/of buitenlaagje gemaakt is. Het kunnen stoffen zijn waar je niet goed tegen kunt of schadelijk/niet bestand zijn voor het lichaam. We raden verhulde piercings af. Mocht je toch coated piercings willen dragen, let dan op dat je dit enkel bij volledig genezen piercings doet. Anders kan dit voor complicaties zorgen. Beter voorkomen dan genezen!

Piercings van chirurgisch staal

Velen denken dat chirurgisch staal een veilig materiaal is desondanks het in principe gewoon inox is. Chirurgisch staal is goed schoon te maken, is niet duur en is overal verkrijgbaar. Maar veel mensen zijn allergisch aan nikkel, waardoor sieraden met chirurgisch staal enkel gebruikt worden bij piercings die al genezen zijn. Sieraden voor nieuwe piercings mogen enkel hypoallergene materialen bevatten. Hypoallergeen is een term dat veel gebruikt wordt in de cosmeticawereld. Het is een materiaal waar minder stoffen inzitten waar je allergisch kunt op reageren.

In onze shop wordt er geen gebruik gemaakt van bovenstaande materialen. Wij gebruiken enkel veilige en steriele juwelen van kwaliteit. In onze webshop kan je een kijkje nemen naar onze juwelen. Wil je graag een (nieuwe) piercing laten plaatsen bij Inksane? Maak een afspraak door gebruik te maken van de onderstaande knop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch