De meeste piercings zijn van het chirurgisch staal 316L gemaakt. Maar wat houdt dat nu precies in en is het ook beter voor het oor? Kom hier alles te weten over chirurgisch staal.
Wat zijn oorbellen van chirurgisch staal?
Oorbellen, kettingen, armbanden en piercings van chirurgisch staal zijn iets duurder dan de basic juwelen maar nog steeds goedkoop en overal verkrijgbaar. Het chirurgisch staal 316L wordt het meest gebruikt en is beter bestand tegen corrosie (roesten), maar niet 100%. Het oxideert en kan na een verloop van tijd nog steeds verkleuren. We noemen het ook een roestvrije staal, rvs of inox.
Chirurgisch staal 316L is een metaallegering die koolstof, chroom, nikkel en molybdeen bevat. Soms bevat het ook lood. De L in 316L staat voor ‘Laag’ koolstofgehalte. Dat betekent dat het beter beschermd is tegen roesten, ook na contact met hoge temperaturen. De letters van het materiaal verwijzen naar de chemische samenstelling. Chroom heeft een beschermlaag dat niet doordringbaar is door water of lucht waardoor er een betere corrosiebestendigheid is.
Chirurgisch staal is goed schoon te maken, is niet duur en is overal verkrijgbaar. Maar veel mensen zijn allergisch aan nikkel, waardoor sieraden met chirurgisch staal enkel gebruikt worden bij piercings die al genezen zijn. Sieraden voor nieuwe piercings mogen enkel hypoallergene materialen bevatten. Hypoallergeen is een term dat veel gebruikt wordt in de cosmeticawereld. Het is een materiaal waar minder stoffen inzitten waar je allergisch kunt op reageren.
Heb ik een chirurgisch staal oorbellen allergie?
Het kan zijn dat je een nikkelallergie hebt. Wie een nikkelallergie heeft, is meestal ook allergisch aan chrome en cobalt. Het is één van de meest voorkomende allergieën. 10% van de vrouwen hebben hier last van.
Heb ik een nikkel allergie?
De symptomen voor een nikkelallergie zijn duidelijk en makkelijk te herkennen. Je krijgt een allergische reactie als je huid in contact komt met voorwerpen dat nikkel bevatten. Dat kan overal op het lichaam zijn. Je leest de symptomen hieronder:
• Rode jeukende uitslag
• Na een tijdje begint de huid rondom de piercing te schilferen
• Soms zijn er blaasjes te zien en het kan vochtig zijn
De symptomen gaan na een tijdje over en je kunt perfect symptoomvrij leven als je nikkel vermijdt. Mocht het toch zijn dat de symptomen erger worden (pijn, zwelling, ontsteking) contacteer dan onmiddellijk je huisdokter of dermatoloog. Weet je niet zeker of het om een nikkelallergie gaat? Laat een huidplaktest/allergietest (plakproefonderzoek, patch-test) afleggen bij je huisdokter. Een nikkelallergie is helaas niet te genezen. De jeuk en uitslag kunnen wel behandeld worden met een hormoonzalf.
Is piercen met goud beter voor je oor/piercing?
Als je een nieuwe piercing wilt laten steken, is piercen met goud beter voor je oor. Er zijn maar weinig materialen goedgekeurd voor een verse piercing. Die materialen lees je hieronder:
• Minimum 14K goud
• Implant grade titanium (met ASTM of ISO code)
• Glas (meestal voor stretchen gebruikt)
• Niobium (meestal voor seamless ringen gebruikt) is veel soepeler en makkelijker plooibaar dan titanium of goud
Het zijn voorbeelden van nikkelvrije hypoallergene grondstoffen waar de kans klein is dat je een allergische reactie vertoont. Het verkleurt niet en behoudt lang zijn glans.
Zilver is geen goedgekeurd metaal en wordt niet gebruikt bij een verse piercing. Velen denken dat ze enkel zilver kunnen verdragen, maar meestal bedoelen ze titanium. Zilver oxideert bij contact met vocht (wondvocht, bloed,…) en kan hierdoor zwart verkleuren. Bij een verse piercing kan dit de huid ook zwart kleuren. Vaak is die verkleuring permanent… Dat heet men een angoria of zilver tattoo. Zilver is ook heel erg flexibel en kan dus makkelijk vervormen. Hierdoor is zilver bijna onmogelijk glad en krasvrij te krijgen. In krasjes kruipen bacteriën en dat zorgt voor ontstekingen.
Wij bieden een ruim aanbod aan op onze webshop en adviseren je om de juwelen bij ons aan te kopen. Wil je een nieuwe piercing zetten met onze professionele aanpak en advies? Maak gerust een afspraak aan de hand van de onderstaande knop. Tot snel!
Pingback: Wat zijn de schadelijke soorten piercingsmaterialen? – inksanepiercing.com
Pingback: What do you need to know about ear piercings - Are You Fashion