Nikkelallergie: allergisch voor oorbellen en juwelen?

Merk je dat je soms eczeem krijgt op de huid na het dragen van (goedkope) ringen, armbanden, oorbellen of kettingen? Dan heb je misschien wel een allergie voor voorwerpen die nikkel bevatten. Het kan iedereen en overal voorkomen!

Heb ik een allergie voor nikkel, chrome of cobalt?

Nikkel (Ni), chrome (Cr) en cobalt (Co) zijn drie overgangsmetalen die vaak samen in allerlei voorwerpen voorkomen. De meest voorkomende voorwerpen zijn juwelen, kleding, brilmonturen, euromunten en andere zaken zoals deurknoppen. Wie een nikkelallergie heeft, is meestal ook allergisch aan chrome en cobalt. Nikkelallergie is één van de meest voorkomende allergieën. 10% van de vrouwen hebben hier last van. Je krijgt een allergische reactie als je huid in contact komt met voorwerpen die nikkel bevatten. Dat kan overal op het lichaam zijn. Het kan voorkomen op de handen, buik, nek, oren, armen…

Wat zijn de nikkelallergie symptomen?

De symptomen voor een nikkelallergie zijn duidelijk en makkelijk te herkennen. Je leest ze hieronder:

  • Rode jeukende uitslag op de plaatsen waar de nikkel-bevattende oorbellen/juwelen in contact waren (eczeem)
  • Na een tijdje begint de huid rondom de piercing te schilferen (dode cellen die vrijkomen)
  • Soms zijn er blaasjes te zien en het kan vochtig zijn

De symptomen gaan na een tijdje over en je kunt perfect symptoomvrij leven als je nikkel vermijdt. Mocht het toch zijn dat de symptomen erger worden (pijn, zwelling, ontsteking) contacteer dan onmiddellijk je huisdokter of dermatoloog.

Eczeem met rondom schilfertjes
Blaasjes op de huid

Waar kan ik een nikkelallergie test afleggen?

Je kunt bij de huisarts een huidplaktest/allergietest (plakproefonderzoek, patch-test) afleggen. De test geeft weer of het om een nikkelallergie gaat of niet. De huisdokter kan je doorverwijzen naar een huidspecialist/dermatoloog.

Is er een nikkelallergie behandeling?

Een nikkelallergie is helaas niet te genezen. Het beste wat je kunt doen is voorwerpen die nikkel bevatten ontwijken. Hieronder lees je enkele tips hoe je dat kunt doen:

  • Koop enkel nog juwelen en oorbellen die nikkelvrij zijn
  • Informeer je voldoende voor de aankoop
  • Draag handschoenen als je in contact komt met nikkel
  • Beter voorkomen dan bestrijden

Is er medicatie tegen nikkelallergie?

Om de allergie te bestrijden bestaat er dus geen medicatie. De jeuk en uitslag kan wel behandeld worden met een hormoonzalf. De dokter of dermatoloog zal dit voorschrijven. Soms kan het ook zijn dat er ontstekingsremmers worden voorgeschreven als de huid ontstoken is door de allergie. In extreem serieuze gevallen wordt er antibiotica of corticosteroïden voorgeschreven.

Waar vind ik nikkelvrije, antiallergische oorbellen?

Informeer je altijd goed bij je aankoop. In onze webshop en fysieke shop kan je terecht voor het aankopen van oorbellen en piercings die vrij zijn van nikkel. Interesse? Maak een afspraak via onderstaande knop en hopelijk tot snel!

3 reacties op “Nikkelallergie: allergisch voor oorbellen en juwelen?”

  1. Pingback: Wat zijn de schadelijke soorten piercingsmaterialen? – inksanepiercing.com

  2. Pingback: 5 Tips om je sieraden langer mooi te houden - Puur van Geluk

  3. Pingback: How to Find The Right Piercer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch