Wat zijn titanium piercingsjuwelen?

Titanium piercingjuwelen lijken op zilveren juwelen waardoor velen er van uitgaan dat het uit zilver bestaat. Dit is echter een groot misverstand! Implant grade titanium met een ASTM of ISO code is bij Inksane één van de weinige goedgekeurde materialen bij een verse piercing. Materialen zoals zilver of chirurgisch staal zijn dat niet. Laat ons de verwarring bij je wegnemen.

Wat is een implant grade titanium piercing?

Implant grade titanium is enkel goedgekeurd met een ASTM of ISO code. De normcodes zijn keurmerken en je krijgt enkel een certificaat met de code op bij de aankoop van een grote hoeveelheid titanium. Uit die hoeveelheid worden de juwelen gemaakt. Je kunt aan de hand van de codes de juwelen controleren op het proces van traceerbaarheid en controleerbaarheid.

Titanium is zo hard als staal. Titanium weegt de helft minder als staal en is zo toch een licht gewicht. Titanium is iets donkerder dan zilver en komt net zoals goud uit onze aardbodem. Titanium kan geadoniseerd worden waardoor de juwelen/sieraden op een veilige manier verschillende mooie kleuren kunnen krijgen. Het kan niet in het zwart gekleurd worden. Bij niobium is dit wel mogelijk.

Titanium is een hypoallergeen materiaal en 100% nikkelvrij. Dat betekent dat je enkel in extreem zeldzame gevallen een allergische reactie kunt krijgen. Nikkelallergie is een populaire allergie waar 10% van de vrouwen last van hebben. Wie een nikkelallergie heeft, is meestal ook allergisch aan chrome en cobalt. De symptomen voor een nikkelallergie zijn duidelijk en makkelijk te herkennen. Je krijgt een allergische reactie als je huid in contact komt met voorwerpen dat nikkel bevatten. Dat kan overal op het lichaam zijn. De symptomen zijn onder andere rode jeukende uitslag, schilfertjes en/of blaasjes. De symptomen gaan na een tijdje over en je kunt perfect symptoomvrij leven als je nikkel vermijdt.

Titanium lijkt op zilver maar waarom is zilver geen goedgekeurd materiaal? Zilver oxideert bij contact met vocht (wondvocht, bloed,…) en kan hierdoor zwart verkleuren. Bij een verse piercing kan dit de huid ook zwart kleuren. Vaak is die verkleuring permanent. Dat heet men een angoria of zilver tattoo. Zilver is ook heel erg flexibel en kan dus makkelijk vervormen. Hierdoor is zilver bijna onmogelijk glad en krasvrij te krijgen. In krasjes kruipen bacteriën en dat zorgt voor ontstekingen.

Wat is een titanium G23 piercing?

Er bestaan verschillende soorten en kwaliteiten van titanium. Titanium G23 staat voor Titanium Grade 23. Het is de hogere zuiverheidsversie van klasse 5 waardoor er een betere corrosiebestendigheid is. In onze shop gebruiken we Implant grade titanium ASTM F-136. Neem zeker eens een kijkje op onze webshop naar ons aanbod en voor meer informatie!

Voor een piercing: titanium of chirurgisch staal?

Om een antwoord op deze vraag te geven is het afhankelijk of het een verse of genezen piercing is. Implant grade titanium wordt het meest gebruikt bij een verse piercing en chirurgisch staal 316L wordt het meest gebruikt bij een genezen piercing.

Chirurgisch staal 316L is een metaallegering die koolstof, chroom, nikkel en molybdeen bevat. De L in 316L staat voor ‘Laag’ koolstofgehalte. Dat betekent dat het beter beschermd is tegen roesten, ook na contact met hoge temperaturen. Chroom heeft een beschermlaag dat niet doordringbaar is door water of lucht waardoor er een betere corrosiebestendigheid is. Chirurgisch staal is beter bestand tegen corrosie maar niet 100%. Chirurgisch staal oxideert en kan na een verloop van tijd nog steeds verkleuren. We noemen het ook een roestvrije staal, rvs of inox. De staal is goed schoon te maken, niet duur en overal verkrijgbaar. Maar, veel mensen zijn allergisch aan nikkel waardoor sieraden met chirurgisch staal enkel gebruikt worden bij piercings die al genezen zijn. Titanium daarentegen bevat geen nikkel.

Hoe werkt een titanium plated piercing?

Het verschil tussen Implant grade titanium piercing en titanium plated piercing is dat de basis van een titanium plated piercing uit chirurgisch staal bestaat. Enkel aan de buitenkant zit er een klein laagje titanium op. Het wordt ook wel een vergulde piercing genoemd. Na verloop van tijd slijt het klein laagje titanium er van terwijl een piercing met implant grade titanium zijn karakter blijft behouden. Een piercing met implant grade titanium gaat veel langer mee en je kunt hem dragen zoveel je wilt. Naast titanium plated piercings, heb je ook nog andere soorten zoals de ‘gold plated’ piercings. Hier ligt een laagje goud over een ander materiaal.

Bij Inksane wordt er geen chirurgisch staal gebruikt. Wij maken enkel gebruik van kwaliteitsvolle materialen en piercings. Heb je interesse om er een te laten plaatsen bij één van onze high-end piercesters? Maak een afspraak met de onderstaande knop. Wie weet zien we elkaar snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch