Jeukende piercing: waarom jeukt mijn piercing?

Een jeukende piercing is zeker niets om zorgen over te maken. Integendeel, het is een teken van genezing. Lees hier hoe dit komt en wat je er aan kunt doen!

Waarom jeukt mijn piercing?

Je hebt het misschien al vaker gemerkt dat een wonde na een tijdje begint te jeuken. Verschrikkelijk want je kunt er niet afblijven en het kan je soms helemaal gek maken! Een piercing is in theorie ook een open wonde en moet genezen. De reden waarom een wonde jeukt bij de genezing is omdat de zenuwen nieuwe verbindingen aan het maken zijn op dat moment en ze worden onderbroken bij de geplaatste piercing. Tijdens de baan die de zenuwen aflegt, worden er eiwitten aangemaakt door de zenuwtakken. Die eiwitten veroorzaken de jeuk. Zoals bij alles in het lichaam, gaat er vanuit de zenuw een sensatie/impuls naar de hersenen en daardoor ontstaat een gevoel van jeuk.

Het kan voorkomen dat een genezen wonde/piercing jeukt. Dat komt omdat elke wonde een litteken achterlaat en die hebben een andere dichtheid. Door veel vocht in de lucht, zet de huid rondom het litteken sterker uit en dat kan een trekkend gevoel of jeuk veroorzaken.

Jeuk aan je piercing kan ook optreden door een nikkelallergie. Dit is een veelvoorkomende allergie. Je krijgt een allergische reactie als je huid in contact komt met voorwerpen dat nikkel bevatten. Dat kan overal op het lichaam zijn. De symptomen lees je hieronder.

• Rode jeukende uitslag
• Na een tijdje begint de huid rondom de piercing te schilferen
• Soms zijn er blaasjes te zien en het kan vochtig zijn

De symptomen gaan na een tijdje over en je kunt perfect symptoomvrij leven als je nikkel vermijdt. Mocht het toch zijn dat de symptomen erger worden (pijn, zwelling, ontsteking) contacteer dan onmiddellijk je huisdokter of dermatoloog. Je kunt bij de huisarts een huidplaktest/allergietest (plakproefonderzoek, patch-test) afleggen. De test geeft weer of het om een nikkelallergie gaat of niet. Een nikkelallergie is helaas niet te genezen. Het beste wat je kunt doen is voorwerpen dat nikkel bevatten ontwijken. De jeuk en uitslag kunnen wel behandeld worden met een hormoonzalf.

Wat kan je doen tegen een jeukende piercing?

Hieronder lees je een opsomming van wat je kunt doen tegen een jeukende piercing.

• Laten rusten en genezen
Zoveel mogelijk afblijven (makkelijker gezegd dan gedaan), hoe meer je er aan prutst, hoe groter de kans op infecties
• Zo lang mogelijk niet proberen te zwemmen of baden tijdens de genezingsperiode
• Gebruik een alcoholvrije zeep
• Geen zalf, olie, of andere cosmeticamiddelen gebruiken
• Gebruik geen ontsmettingsmiddelen
• Stromend water laten opvallen (helpt tegen de jeuk)

Bij Inksane bieden we geen juwelen met nikkel of lood aan. Je kunt dus geen nikkelallergie vertonen. Wij werken enkel met kwaliteitsvolle materialen en juwelen. Je krijgt bij ons voldoende uitleg op je vragen. Wil je graag een afspraak maken? Doe dit via onderstaande knop en wie weet zien we elkaar snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch