Piercen met een naald vs gun: waarom is een piercing naald beter?

De verschillende soorten steriele naalden bij Inksane
De verschillende soorten steriele naalden bij Inksane

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een naald en een pistool/gun als je een piercing wilt steken. Wij en veel andere professionele zaken gebruiken geen pistool en dit heeft zijn redenen. Het kan nadelige gevolgen hebben op langdurig termijn en dat willen wij absoluut voorkomen. Lees er hier alles over.

Hoe wordt een piercing pistool/gun gebruikt?

Je kunt de gun vergelijken met het principe van een tang. Het juweel wordt in de gun gestoken en wordt met behoorlijk veel kracht door de huid geduwd. Het slotje zit al onmiddellijk op de achterkant. Er bestaan ook wegwerppistolen. Die zijn hygiënischer in gebruik.  

Hoe wordt een piercing naald gebruikt?

Een piercingnaald is een scherp en glad voorwerp. Het wordt met gelijkmatige druk aan beide kanten van het oor door de huid geduwd. Aan de ene kant wordt de naald geplaatst en aan de andere kant de vingers. Er bestaan verschillende piercingnaalden voor de verschillende soorten piercings.

Piercen met een steriele piercingnaald

Waarom is een piercingnaald beter?

Er zijn vijf grote redenen waarom een piercingnaald een betere optie is.

Een naald is steriel

Het is een must om steriel te werk te gaan! Met een gun kan je dit niet garanderen omdat het niet (voldoende) gesteriliseerd wordt waardoor je het risico hebt om een ziekteverwekker op te lopen zoals HIV en Hepatitis. Met een naald ontloop je dit risico want deze is wel steriel.

Bij Inksane wordt het werkmateriaal eerst grondig gereinigd in de ultrasone en dan gesteriliseerd in de autoclaaf. Dat wordt enkel met juwelen en bepaalde materialen zoals herbruikbare tangen gedaan. Voor de rest van ons materiaal (zoals handschoenen, klemmen, naalden, tapers om juwelen in te brengen,…) gebruiken we vooral wegwerpmateriaal. Dat wil zeggen dat het na gebruik wordt weggegooid. Alles wat de huid van de klant aanraakt (komt in contact met bloed, speeksel, snot, wondvocht, etc), wordt weggegooid na gebruik.

Minder kans op infectie

In onze studio kiezen we de lengte van het juweel naargelang welk lichaamsdeel er wordt gepiercet en naargelang de inschatting van de zwelling (bijvoorbeeld een tong of lip zal veel meer zwellen dan een oor). Het juweeltje is telkens lang genoeg en houdt rekening met de zwelling. In een verse piercing zit er steeds een langer juweel dat na zes tot acht weken ingekort moet worden. Een gun gebruikt telkens dezelfde lengte van juwelen. Er wordt een slotje opgeduwd dat moeilijk te reinigen is en dat kan ervoor zorgen dat de naald in het gepiercete deel ingroeit en infecteert.

Veroorzaakt minder letsel

Een naald creëert een scherp en hygiënisch gaatje in de huid zonder dat er een bloeding ontstaat. Een pistool daarentegen veroorzaakt een groter letsel en kan ervoor zorgen dat de rondom liggende huid beschadigd wordt. In sommige gevallen is het letsel en infectie zo erg dat het enkel kan verholpen worden met plastische chirurgie…

Minder pijnlijk

Piercen met een naald ziet er misschien intimiderend uit maar het is aangenamer dan met een gunshot! Een naald glijdt mooi in de huid terwijl een pistool meer kracht moet gebruiken met een stomp voorwerp. We starten altijd aan de rechterkant omdat bij links aan de kant van het hart het pijnlijkste is.

Geen of minder trauma

Velen van ons kunnen het zich waarschijnlijk wel nog herinneren hoe stressvol het was om een eerste gaatje in het oor te laten zetten als kind. Het is belangrijk om zo rustig en begripvol te werk te gaan. Bij kinderen gebruiken wij ook altijd een naald. Het doet minder pijn en ze kunnen niet verschieten, wat bij een pistool wel het geval kan zijn. We leggen alles voldoende uit, laten hun goed in- en uitademen en voor ze het weten is het gepasseerd en hebben ze niets gevoeld.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een piercingnaald de veiligste keuze is en dat je de gunshot links moet laten liggen! Mocht je nog vragen hebben of je wilt een afspraak maken, kijk gerust op onze website en maak een boeking bij onze professionele piercers.

1 reactie op “Piercen met een naald vs gun: waarom is een piercing naald beter?”

  1. Pingback: How to Find The Right Piercer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch