Ontstoken piercing… of niet?

Denk je dat je een ontstoken oor piercing hebt of zelfs een ontstoken neuspiercing?
Deze post zal je hierbij helpen. Read on!

Help! Er zit een bultje op m’n piercing!

Geen paniek! Er is altijd een oplossing. Een erkende piercester helpt je gerust met het identificeren van de bubbel.
Hier heb je alvast de soorten bubbels:

Is het een keloïd?

Een keloïd is het littekenweefsel in de huid dat abnormaal groeit tot een grotere bubbel. Dit ligt van persoon tot persoon aan. Wist je dat mensen met een donkere huid een hoger risico hebben om een keloïd te verkrijgen? Het ligt ook aan erfelijke factoren en ras. Een keloïd kan ontstaan na elke vorm van huidbeschadiging. Ze blijven groeien en beperken zich niet alleen tot de wonde. Gelukkig is een keloïd volkomen goedaardig.

Heb je een bultje rond je piercing?

Irritatiebubbel bij een industrial piercing, kraakbeenpiercing irritatie bump

 

Irritatiebubbel bij een industrial piercing

Je hebt alle nazorg tips gevolg maar nogsteeds heb je zo’n bubbeltje bij je piercing? Dit is hoogstwaarschijnlijk een irritatiebubbeltje. Hoe komt dat bubbeltje nu daar? Mogelijks door één of meerdere van de volgende zaken:

  • Je prutst er teveel mee met nét-niet-gewassen handen. Je piercing is erg gevoelig, zelfs met gedesinfecteerde handen zou je er best niet teveel mee prutsen. Pas op: alcohol gebruiken voor je piercing is een niet-doener! Dit is slecht voor het genezingsproces. Het moraal hierbij is: t’ Is een kei coole piercing maar hou het droog en netjes!
  • Je slaapt op de verkeerde kant. Probeer zoveel mogelijk op de kant te slapen waar je piercing niet is gepiercet. Door de druk op de piercing kan deze gaan irriteren.
  • Zwemmen tijdens het genezingsproces (4 à 6 weken) is afgeraden. Chloor (zelfs in ‘t lokale zwembad) is slecht voor je piercing.
  • Gebruik dus géén alcohol op je piercing en de volgende zaken ook NIET: Tea tree olie, ontsmettingsalcohol, sterke zeep, restanten van shampoo, tandpasta, andere oliën, …
  • Té veel reinigen van je piercing
  • Verkeerde anatomie voor de piercing
  • Het staafje is te klein

Wat moet je dan wel doen?

  • Spoel het korstje eens af met stromend water.
  • Gebruik een steriele oplossing zoals Neilmed Piercing Aftercare . Spuit deze twee keer per dag rond de piercing
  • Ga bij een erkende piercer langs en vraag het eens. Het is frustrerend om zelf te blijven zoeken wat het probleem is.

Heb je een ontsteking?

1% van alle gevallen zijn écht ontstoken en dit is wanneer er groene etter uitkomt of dat het bubbeltje héél veel pijn doet. Gevoeligheid is niet hetzelfde als pijn zoals het gevoel dat je hart in je oor klopt. Je oor mag gevoelig en gezwollen zijn, maar wanneer het pijn doet bij aanraking is dit niet normaal. Een ontsteking kan ook door de slechte hygiëne van een piercer of zelfs door een vuiltje dat onverwacht en ongezien in je piercing geraakt. Als piercer kunnen wij niet officieel vaststellen of het gaat om een infectie aangezien we geen medische opleiding hebben gehad. Wel kunnen we je wel doorverwijzen naar een huisarts hiervoor.

Komt er witte afscheiding vrij door je piercing? No worries. Dit is talg (synoniem: sebum) en het is volledig normaal. Het lichaam maakt talg aan uit bescherming. Het wordt vaak verkeerd begrepen als “etter” maar dit is niet hetzelfde. Vooral bij de oorlelletjes kan talg vrijkomen en nog redelijk lang ook maar geen reden tot paniek!

Wat mag je al niet doen bij een ontsteking?
Het juweel eruit halen. Ontstoken helix piercing eruit halen? Bij twijfel van een ontsteking zal de piercer nooit het juweel uit je piercing halen.
Waarom? De buitenste huidlaag zal snel dichtgroeien en de ontsteking binnen sluiten. Alleen wanneer een dokter dit aanraadt of zelf doet is het toegestaan.

Wat zijn de symptomen bij een ontsteking?

Meestal is er sprake van gele/groene etter, voelt het warm aan én is pijnlijk. Bij twijfel is het altijd beter om bij één van onze piercesters om advies te vragen! Bij ‘Maak een afspraak” kan je kiezen voor een gratis check-up. Better to be safe than sorry.

 

5 reacties op “Ontstoken piercing… of niet?”

  1. Pingback: Helix piercing: de must-knows – inksanepiercing.com

  2. Pingback: Daith piercing: de piercing tegen migraine? – inksanepiercing.com

  3. Pingback: Rook piercing: hot! – inksanepiercing.com

  4. Pingback: Piercings schoonmaken: 7 tips en tricks voor het verzorgen van je piercing – inksanepiercing.com

  5. Pingback: How to Decide Which Piercing You Want

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
nl_BEDutch